Jak se dle prognóz meteorologů zdá, výjimečně teplý říjen zřejmě způsobí, že začátek topné sezóny nebude příliš bouřlivý. Pokud jste tak ale už neučinili, je nejvyšší čas připravit váš krb na zimu. A krom toho si připomenout, na co je obecně třeba pamatovat, než začnete topit.
Na vše sami nestačíte
I když není taková příprava nic složitého a světoborného, na něco je přece jen potřeba zavolat odborníka. A tím máme na mysli opravdu kvalifikovaného odborníka, který má na tuto činnost oprávnění. Ano, řeč je o pravidelné revizi a kontrole komína – na to rozhodně nezapomínejte, při naplnění nejčernějších scénářů byste mohli zaplakat nad výdělkem. Případné škody způsobené zanedbaným komínem jdou jen a jen na váš vrub a žádná pojišťovna vás nespasí. Nehledě na to, že správně provedení údržba komína vám znatelně sníží náklady na topení.
Pravidelné kontroly
Správný hospodář má také jistě už dostatečné zásoby paliva – ať už jde o dřevo na zátop a přikládání nebo brikety, nešetřete na kvalitě. Ta vám počáteční investice zaručeně vrátí – množstvím spotřebovaného topiva či mnohem kratším časem stráveným čištěním zanesených trubek. Před zahájením topení rozhodně zkontrolujte veškeré klapky, dostupné průduchy, těsnění, šrouby. Zkrátka vše, co by mohlo potřebovat dotáhnout, vyměnit, promazat a vyčistit. A jelikož spousta materiálů se změnou tepla pracuje, podívejte se před a po prvním zatopením, jestli do sebe trubky a kouřovody dobře zapadají. Vyhnete se tak úniku spalin a nečistot do obytných prostor.
Čistota, půl zdraví – i pro krby
A třešničkou na dortu je pak generální úklid. Tak jako uklízíte v bytě, nebo pravidelně dáváte do pucu svoje auto, je potřeba se pravidelně věnovat úklidu v krbu a jeho okolí. Vymést nebo vysát popel, vybrat pevné zbytky uhlí, dřeva a briket a vyčistit skleněné průzory a okna.