Kachlová kamna už nepatří jen do kuchyní našich prababiček. Zažívají dnes velký návrat na trh a jsou velice atraktivním a vyhledávaným zbožím, a to ty s výměníkem i bez. Krom toho, že poskytují teplo, což se od kamen tak nějak očekává, jsou taky nádherným interiérovým doplňkem a to nejen do domů a pokojů zařízených ve venkovském stylu. Kontrast vždy byl a je neměnným prvek designové módy a kachlová kamna se tak můžou hodit opravdu všude. Neznamená to, že by se nehodili například na venkovskou chalupu, nebo chatu v horách - právě naopak. K jejich hlavním kladům patří to, že jsou nezávislé na přívodu elektřiny a vody, můžou tak fungovat zcela nezávisle jako doplňkové, nebo hlavní vytápěcí těleso. To ovšem za předpokladu, že jejich instalaci předchází pečlivé vypracování projektové dokumentace se správě určeným energetickým indexem. A potom, takové kachláky do kuchyně, na kterých se dá i uvařit, to je sen nejednoho chataře a nejedné hospodyňky.
Naučte se správně topit
Zásady správného topení v kachlových kamnech se nikterak zásadně neliší od topení v jiných druzích krbů a kamen. Díky jejich konstrukci a použitým materiálům má ale zásadní vliv přítomnost vzduchu, respektive jeho regulace během topení. Pro maximální využití veškerých možností kachlových kamen je třeba se důkladně seznámit s jejich ovládáním a osvojit si správné postupy při zatápění, přikládání a regulaci během topení. A co má tedy největší vliv na kvalitu a efektivitu topení v kachlových kamnech?
I výběr paliva je důležitý
Krom už zmíněné regulace vzduchu se asi největší význam dá přiznat zvolenému materiálu na topení. Pravděpodobně nevymyslíte nic lepšího, než kvalitní a řádně proschlé dřevo, případně čistě dřevěné, lisované brikety. Na zápal se obecně doporučuje měkké dřevo, na přikládání pak naopak dřevo tvrdé případně směs měkkého a tvrdého, kde by ale větší podíl mělo zaujímat právě dřevo tvrdé. V opačném případě budeme mít ke spokojenosti daleko – vznikne nám víc odpadu a sazí než tepla a požitek a užitek z úžasných kachlových kamen bude mnohem, mnohem menší.