Šamot je coby materiál pro stavbu kamen a krbů velice oblíbený už desítky let. Největší podíl v jeho složení zaujímají oxidy křemíku a hliníku. To mu dává jeho nejlepší vlastnost – odolnost vůči vysokým teplotám. Cihly a malty z něj vyrobené vydrží i více než 1600 °C, mají schopnost akumulovat teplo, jeho zpracovatelnost také není nejhorší a vizuálně vypadá dobře i v surovém stavu. Na druhou stranu je dobré se připravit na vyšší hmotnost i cenu šamotových cihel. Pokud ale chceme kvalitní a bezpečná kamna, nelze šetřit na nesprávných místech.
Šamotové cihly i tmel
Jestliže jste se tedy rozhodli pro tento tradiční materiál, je dobré pamatovat na několik věcí. A to nejen v případě stavby zbrusu nových kamen, ale i jejich oprav. Šamot, ač velice odolný, přece jen časem vlivem velkých teplot občas praská a drolí se. Máte-li vyzdívku z cihel a tvarovek, obvykle stačí jen vyměnit postižená místa. Výhodou je, že dnes můžete dostat cihly všech možných rozměrů a tvarů. Pro spojování a spárování pak nezapomeňte použít šamotovou maltu a tmel, po použití obyčejných variant můžete za pár zatopení začít znova.
Namíchejte si maltu
Maltu koupíte nejčastěji ve dvou provedeních – buď jako hotovou směs v tubě, nebo jako klasickou maltu v podobě prášku. První varianta je dobrá na rychlé opravy či úpravy malých ploch. V případě větších zásahů, nebo nové stavby se vyplatí namíchat maltu vlastní. Je k dostání prakticky všude, a pokud neobsahuje vodní sklo, rozhodně nebude na škodu, když ho vezmete taky – zlepší kvalitu a odolnost samotné malty (ale pozor na manipulaci, není to úplně bezpečná látka).
Pak už jen stačí dle pokynů výrobce maltu namíchat a můžete začít s natahováním. Připravte se na to, že jakmile budete s výsledkem spokojeni, vyzdívka musí minimálně několik dní schnout (dle velikosti, okolní teploty a podobně). A než bude úplně hotová, je třeba ji jako poslední krok řádně vypálit – obecně se doporučuje minimálně 700 °C.