Kuchyňská kamna bývala dřív součástí každého domu a nezbytnou součástí kuchyně. S postupnou elektrifikací a plynofikací byla postupně vytlačena modernějšími a pohodlnějšími prostředky na topení a přípravu jídel. Dnes se tedy s používáním původních kuchyňských kamen setkáme spíše výjimečně. Nicméně jak je známo, trendy se často vrací, retro je v kurzu prakticky pořád a tak i kuchyňská kamna zažívají svůj návrat na výsluní.
A není třeba si představovat velká, kouřící a začouzená kamna obludných rozměrů. Do novostavby i stávajících domů lze pořídit a instalovat kuchyňská kamna, která plní svou funkci a zároveň jsou vizuálně vhodným a vkusným doplňkem interiéru. Ačkoliv zpravidla neslouží jako hlavní zdroj tepla, vyplatí se dobře si rozmyslet, jaké parametry by taková kamna měly mít.
Vaření a pečení
Jestliže je hodláte využít pouze na vaření a pečení při rekreačních víkendových a prázdninových pobytech na chatě, není třeba si příliš lámat hlavu s umístěním ani výkonem. Ten se v tomto případě hodí spíše nižší a vystačíte si s napojením na komín. Na druhou stranu se raději více zajímejte o konstrukci kamen, použité materiály a systém spalování a hoření – zkrátka o to, zda jsou kamna vůbec pro pečení a vaření vhodná, zda se v nich akumuluje dostatečné teplo a nevychládají příliš rychle.
Alternativní zdroj vytápění
Kromě tohoto kulinářského využití je možné kuchyňská kamna v určitých případech využít též jako zdroj tepla pro ohřev vzduchu a vody. Zde je situace s výběrem a instalací poněkud složitější. Výkon musí odpovídat zamýšlenému využití, frekvenci používání a plánovanému objemu ohřívané vody a rozloze vyhřívaných místností. Nezbytné je také napojení kamen na rozvody k radiátorům, případně k výměníku na ohřev vody. Tato varianta není tolik používaná a kuchyňská kamna jsou především krásný doplněk a nostalgická vzpomínka na staré časy našich prababiček.