Udělejte si domácí pizzerii: Proč zvážit pizza pec?

Znáte někoho, kdo nemá rád pizzu? Tradiční italskou pochoutku, rozšířenou do celého světa, pochoutku tisíce chutí a vůní? Možná by se ve vašem okolí někdo našel, ale vsadíme se, že bychom je spočítali na prstech jedné ruky. Ne nadarmo se jedná o jedno z nejoblíbenějších jídel na světe. A naše republika jistě není výjimkou – v každém větším městečku najdete minimálně jeden podnik, který se podávání či rozvozu pizzy věnuje. Ale co takhle si udělat pravou italskou pizzu přímo doma? To je jistě skvělý nápad, ale klasický sporák vám nikdy dokonale propečenou a křupavou pizzu neudělá. Takže, je čas se zamyslet nad vlastní pizza pecí!

 

Jakou pec můžeme mít?

Samozřejmě že i toto portfolio skýtá několik variant, které si můžeme pořídit. Zde jsou ty nejzásadnější z nich:

levnekrby.cz (6)

Elektrická pizza pec

Ruku na srdce, není to úplně to pravé ořechové, ale pořád lepší než obyčejná kuchyňská trouba. Specializované pece na pizzu disponují nejrůznějšími vychytávkami, včetně teplotních sond a předpřipravených pečících režimů. Nedají vaší pizze ten charakteristický ohňový a kouřový šmak, na druhou stranu je jejich obsluha i údržba jednoduchá, s jejich umístěním nebudete mít větší problém a když se přejíte pizzy, můžete do ní hodit pro změnu šťavnatý steak či rybu. Skvělá volba pro začátečníky, nebo nenáročné milovníky italské kuchyně.

 

Pec na plyn

V podstatě varianta elektrické pece, jen s tím rozdílem, že zde je teplo generováno hořlavými plyny. Ideální zejména tam, kam nedosáhne kabel z elektrické sítě, takže ideální na zahradu, chatu, kempování, nebo třeba i dovolenou. Zkrátka a dobře, s touto pecí se nemusíte nikdy a nikde vzdát svého oblíbeného gastronomického potěšení.

levnekrby.cz (5)

Peletová pec na pizzu

Možná už jste slyšeli o někom, kdo pro vytápění v krbu používá pelety, tedy dřevěné zbytky z dřevovýroby, slisované do malých válečků či puků. Jejich výhřevnost je velmi dobrá a produkovaný odpad minimální. Proč je tedy nevyužít k pečení? Ano, i tato varianta pizzařské pece je na trhu k mání. Nepotřebujete plyn, nepotřebujete elektrickou zásuvku, vystačíte si s pytlíkem pelet. Zejména pokud toto palivo už používáte do krbu, je to vcelku logická volba.

 

Pec na dřevo, či dřevěné uhlí

Klasika mezi klasikami a za nás ta nejlepší možná varianta. Zděná pec s živým ohněm, nad kterým (samozřejmě s trochou cviku a zručnosti) připravíte tu nejlepší pizzu široko daleko, která přímo voní italským sluncem. Samozřejmě, není to řešení pro každého, do panelákového bytu se tento kulinářský skvost příliš nehodí. A nejedná se ani o levnou záležitost. Pokud si ale chcete udělat radost a myslíte to s pečením pizzy vážně, nic lepšího vás nepotká.

 

Ať už se rozhodnete jakkoliv, tou největší odměnou vám bude podomácku vyrobená pizza z vašich oblíbených surovin, která sice možná nebude vypadat jako ta z reklamy, ale chutnat bude určitě znamenitě.

Vaše LevneKrby.cz